Acupunctuur

Acupunctuur is veel breder inzetbaar dan u denkt!

acupunctuur met naalden

In het verre Oosten was acupunctuur al eeuwenlang de belangrijkste geneeswijze. Ook in het Westen neemt de acupunctuur een steeds grotere plaats in. Westerse en Oosterse denk- en behandelmethodes vullen elkaar uitstekend aan. Dat besef dringt ook steeds meer door in de “reguliere” medische wereld.

ls geneeswijze is acupunctuur namelijk veel breder inzetbaar dan veel mensen denken. Behalve voor pijnbestrijding en allerlei fysieke klachten zet ik een acupunctuurbehandeling bijvoorbeeld ook in voor ándere doelen. Bijvoorbeeld voor het oplossen van vastzittende emoties of het tot rust brengen van het zenuwstelsel. Maar ook voor stressreductie en versterking van jouw fysieke en emotionele weerbaarheid. Dat op een manier die pijnloos is en vaak snel en uiterst effectief werkt! De meeste mensen voelen zich daarna beter in balans. Daarnaast heb ik me gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met kanker.

Wist je trouwens dat ook andere acupunctuurbehandelingen helemaal niet pijnlijk zijn en ook niet hoeven te zijn? In deze blog lees je daarover meer!

Waarvoor is acupunctuur een geschikte methode?

Er zijn weinig gevallen waarin je een acupuncturist niet zou kunnen raadplegen. Het kan gaan om lichamelijke, maar ook om psychische of emotionele klachten. Vanuit de Chinese denkwijze maakt men namelijk geen onderscheid tussen lichaam en geest. Men ziet deze als één onverbrekelijk geheel.
De meest bekende acupunctuurbehandelingen zijn gericht op pijnbestrijding, het verminderen of stoppen van verslavingen (roken), het versterken en beter laten stromen van jouw energie, het verminderen van stress en het opheffen van slaapproblemen. Maar wist je dat acupunctuur ook ingezet kan worden bij het vergroten van de kans om zwanger te worden? Ook het stimuleren van een natuurlijke bevalling hoort tot de mogelijkheden! Kijk eens naar het overzicht van mijn specialisaties! Eén belangrijke daarvan is de begeleiding en ondersteuning van mensen met kanker.

Acupunctuur is onder meer inzetbaar bij de volgende klachten en onderwerpen:

Fysieke klachten

PIJN
*  Hoofdpijn, migraine, opvliegers, overgangsklachten,
*  Menstruatieklachten en pijn
*  Gewrichts- en spieraandoeningen
*  Tenniselleboog,  rugklachten, blessures e.d.
*  Aangezichtspijn, gordelroos

OVERGEVOELIGHEDEN
*  Huidklachten: acne, psoriasis, eczeem, jeuk, etc.
*  Stoornissen van de spijsvertering en buikpijn
*  Allergieën, hooikoorts, astma, bronchitis, etc.

ENERGIETEKORT
*  uitputting, burn-out, vermoeidheid
*  Moeizame start van de dag
*  Lusteloosheid

Lichaam en psyche

ZWANGERSCHAP/BEVALLING
*  moeilijk zwanger raken
*  bevorderen van een natuurlijke bevalling

VERSLAVING
*  Roken
*  Alcohol
*  Drugs

STAGNATIES
*  Gedragspatronen die je wilt loslaten
*  Geen nieuwe stappen durven zetten
*  Vastzittende emoties

SPANNING
*  Overmatige stress
*  Nervositeit en angst
*  Slaapproblemen, dromen

Deze opsomming is niet volledig. Neem gerust contact met mij op wanneer je twijfelt of acupunctuur je kan helpen. Je krijgt een eerlijk antwoord!

Achtergronden

Hieronder een paar begrippen die in de acupunctuur worden gebruikt:

Energie (Chi)
In de mens zorgt energie (de TCM spreekt over Chi) voor alle processen die hem tot een levend wezen maken. Daardoor kan de mens denken, voelen, groeien, voedsel verteren, ademen, zijn emoties uiten…., etc.

Yin & Yang
Yin en Yang zijn tegenpolen, elkaar tegengestelde, waarbinnen het leven een evenwicht zoekt. Yin staat voor alles dat daalt, naar binnen gaat, koel en donker is; voor rust, voeding, nacht, winter en water. Yang stijgt, treedt naar buiten, is warm en licht, actief, beschermend, dag, zomer en vuur. Deze tegenpolen kunnen zonder elkaar niet bestaan. Ze vullen elkaar aan en gaan in elkaar over: dag in nacht, zomer in winter, actie in rust etc.

De meridianen
Energie circuleert in het lichaam via zgn. meridianen, d.w.z. energiekanalen die in het lichaam lopen. Deze meridianen zijn ieder genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben. Zo is er de Levermeridiaan, de Hartmeridiaan etc.. Zij vormen samen een complex netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Een acupunctuurpunt is een punt waarop de acupuncturist, met een naald, magneet of elektroacupunctuur de doorstroom van energie in de meridiaan kan beïnvloeden.

acupunct3