
Rouw is een normaal verschijnsel dat optreedt bij mensen die een geliefde persoon of relatie verliezen. Maar ook wie iets essentieels zoals een baan of zijn gezondheid kwijtraakt kan daardoor in een rouwsituatie terechtkomen. Ernstig verlies kan leiden tot een alles overheersend verdriet, heftige boosheid en diepe angsten, Hulp is niet altijd nodig, maar wanneer een verlies jouw leven en functioneren ook op langere termijn hindert kan het goed zijn om ondersteuning te zoeken. Daarbij gaat het niet om rouw op te lossen (los laten van verdriet, verwerken van verlies en een plekje geven van wat verloren is gegaan), maar om het verlorene mee te nemen in de levensloop (toelaten van verdriet en het toelaten van de beweging tussen verlies en herstel). Als professioneel begeleider kan ik je bij dat proces bijstaan, bijvoorbeeld door:
– te luisteren naar jouw verhaal
– samen met jou aandacht te besteden aan jouw emoties
– met jou bepaalde rituelen te bedenken
– samen met jou (opnieuw) afscheid te nemen
– er gewoon voor je te “zijn”.
Wanneer is het verstandig om hulp in te schakelen?
Ingrijpend en betekenisvol verlies kan diepgaande consequenties hebben voor ons bestaan, onze dagelijkse structuur en ons zelfbeeld. Mensen die om rouwenden heen staan verdragen verdriet dikwijls niet langer dan drie maanden. Het kan dan gebeuren dat je uit zelfbescherming je het verdriet in het hart verstopt en je toevlucht neemt tot medicijnen om de emotionele pijn er onder te houden. Het is verstandig om hulp in te schakelen wanneer het dragen van verlies voor voor jou niet of nauwelijks is uit te houden. Wanneer je er alleen mee blijft worstelen kan dat aanleiding kan zijn (soms pas jaren later) tot depressiviteit, fobieën of vereenzaming. Maar het kan ook zijn dat je energie op is geraakt en je ook fysieke ondersteuning wilt krijgen.
Maar waarom is het zo lastig om die stap te zetten?
Soms is rouwen erg moeilijk, bijvoorbeeld
– door de aard van het verlies
– door de aard van de relatie die je met de persoon of het werk had
– wanneer verlies een terugkerend patroon in je leven gaat worden (geliefden, werk, gezondheid)
– wanneer je je verhaal niet kwijt kunt bij anderen
– door je karaktereigenschappen (bijvoorbeeld moeilijk emoties kunnen uiten)
Veel mensen willen je na een verlies helpen; al vinden zij het vaak wel moeilijk hoe ze met je om moeten gaan. Sommige mensen kunnen dat heel goed. Anderen zeggen en doen, ondanks hun goede bedoelingen, dingen die je eerder pijn doen dan dat ze je helpen. het is een bekend verschijnsel dat anderen na zo’n drie maanden vinden dat het verdriet over zou moeten zijn. Intussen gaat het leven “gewoon”door.
Je wilt niet lastig zijn
Je wilt echter nog steeds graag jouw verhaal kwijt; en soms gewoon ook aandacht of praktische hulp. Maar na verloop van tijd heb je het gevoel dat men denkt dat je er maar eens over heen moet zijn. Je wilt ook helemaal niet zeuren. Juist dan kom je (nog meer) in een isolement terecht.
Een verlies betekent altijd een aanpassingsproces, soms oppervlakkig, soms indringend. Vanuit die optiek is het te overwegen om een professional bij het proces te betrekken. Heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek? Neem gerust contact op, mail naar truus@truusbuter.nl of bel mij op 06 1101 3814.