Acupunctuur bij kanker

Acupunctuur kan ondersteunend werken voor mensen die geconfronteerd worden met kanker. Onderzoek toont aan dat een behandeling zowel de lichamelijke als de emotionele gevolgen van de ziekte en behandeling veilig en significant kan verlichten. Daarbij gaat het niet alleen om pijnbestrijding, maar ook om emotionele én fysieke effecten van de ziekte.

Behalve pijn heb je als patiënt soms ook last van bijwerkingen van de behandeling. Maar als je kanker krijgt leidt dat in veel gevallen ook tot verlies: van gezondheid, van je vermogens, van zekerheden, en soms zelfs van contacten. En ook al leeft je omgeving sterk mee, moet je uiteindelijk alléén het ziekteproces door zien te komen. Acupunctuur kan je niet van kanker genezen, maar je wel ondersteunen. Men noemt dat ook wel Oncologische acupunctuur.

Een groot deel van mijn cliënten bevindt zich in een behandeltraject of in de laatste levensfase. Ik sta ook jou graag bij bij alle aspecten die bij jouw ziekteproces naar voren komen; dus niet alleen met acupunctuur, maar ook door je een luisterend oor te bieden of suggesties te doen. Hieronder vind je een lijst van klachten waarbij ik mogelijk verlichting kan bieden:

Fysieke effecten

Kanker en de behandeling ervan kan allerlei fysieke effecten oproepen. Denk daarbij aan zaken als

  • perifere neuropathie
  • misselijkheid en braken door chemotherapie en operatie
  • chronische vermoeidheid
  • opvliegers, koorts
  • mondklachten: weinig speeksel, pijn, zweertjes
  • maagpijn
  • blaasontsteking
  • lymfeoedeem
  • diarree

Emotionele effecten

De Chinese Geneeskunde maakt geen onderscheid tussen de lichamelijke en emotionele gesteldheid. Mijn acupunctuurbehandelingen zijn dan ook op beide aspecten gericht. De boodschap dat je kanker hebt én het hele behandelingsproces maken meestal veel gevoelens los. Het komt nogal eens voor dat je dan angstig of gestrest raakt en zelfs depressieve gevoelens krijgt. Als verliesbegeleider én acupuncturist kan ik je ook in emotionele zin ondersteunen, je helpen jouw emotionele en fysieke pijn te verweven in je leven en daarnaast bijvoorbeeld helpen om de angst vóór een operatie te verminderen. Ook kan ik je bijstaan wanneer je het bericht hebt gekregen dat je “uitbehandeld” bent.

Neem wanneer je vragen hebt gerust vrijblijvend contact met me op. Samen met jou kan ik dan nagaan of ik iets voor je kan betekenen. Meer informatie over de mogelijkheden, effecten en ervaringen van acupunctuurbehandelingen bij kanker vind je in dit artikel.