Onderzoek toont aan dat acupunctuur de lichamelijke en emotionele symptomen bij kanker en de behandeling ervan veilig en significant kan verlichten. Mensen met kanker ervaren vaak pijn, of die nu gerelateerd is aan de tumor of aan de bijwerkingen van de behandeling. Minstens zo belangrijk is het feit dat er sprake is van verlies: van gezondheid, van je vermogens, van zekerheden, en soms zelfs van contacten. Ik sta je graag bij bij alle aspecten die bij jouw ziekteproces naar voren komen; dus niet alleen met acupunctuur, maar ook door je een luisterend oor te bieden of suggesties te doen. Hieronder zie je enkele mogelijkheden:

Vermindering van klachten

Acupunctuur kan, zoals zowel door wetenschappelijk onderzoek als door veel praktijkervaringen duidelijk wordt, de pijn en ander hierboven genoemde symptomen effectief verlichten; zeker wanneer ook de reguliere pijnbestrijding niet helpt. Voorbeelden zijn verlichting van klachten als:
– angst en depressie
– perifere neuropathie
– misselijkheid en braken door chemotherapie en operatie
– chronische vermoeidheid
– opvliegers, koorts
– mondklachten: weinig speeksel, pijn, zweertjes
– maagpijn
– blaasontsteking
– lymfeoedeem
– diarrhee

 

Managen van emoties

De boodschap dat je kanker hebt maakt veel gevoelens los. Het komt nogal eens voor dat je dan angstig of gestrest raakt en zelfs depressieve gevoelens krijgt. Als verliesbegeleider én acupuncturist kan ik je in emotionele zin ondersteunen, je helpen jouw emotionele en fysieke pijn te verweven in je leven en daarnaast bijvoorbeeld helpen om de angst vóór een operatie te verminderen.

Pijnmanagement

Acupunctuur is een bekend remedie tegen acute en chronische pijn. Denk bijvoorbeeld aan kiespijn en hoofdpijn. In toenemende mate wordt acupunctuur toegepast bij pijn die samenhangt met de behandelingen bij kanker. Zo kan ooracupunctuur helpen wanneer de normale pijnmedicatie onvoldoende effect heeft.